Stacks Image 262059

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Näsets kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Näsets kyrka

Näsets kyrka byggdes 1967 efter ritningar av arkitekten Ville Berglund, som hade god hjälp av sonen Anders, också han arkitekt.

Redan år 1955 hade ett tjugotal Näsetbor samlats hemma hos familjen Berglund nere på Stegerholmsvägen för att planera för småkyrkan på Näset. Den lokala kyrkostiftelsen hade stöd av Göteborgs småkyrkostiftelse och Kyrkofullmäktige i Göteborg hade 1964 utlovat anslag till i princip halva byggkostnaden av en småkyrka. Man hade tidigare fått hålla gudstjänster i andra lokaler i området, som Näsets Folkets Hus och Åkeredsskolan.

Kyrktomten var en gåva till kyrkan, men den ursprungliga tomten låg där Näsetskolan ligger idag. Kyrkan sålde sedan tomten och köpte år 1963 den nuvarande tomten på över 3 000 kvm för 25 000 kr.

Utgångspunkten var att den nya kyrkan skulle se ut som en kyrka, och slutresultatet blev en vacker och inbjudande byggnad, en god representant för svenskt kyrkobygge i traditionell stil.
Själva kyrksalen har idag sittplatser för 142 besökare.

Byggmästare blev Arvid Malm, som fick vara med om att bygga fyra småkyrkor, förutom Näset även Guldheden, Kaverös och Burås. Till bygglovet bidrog det faktum att elever från yrkesskolan skulle engageras i bygget förutom de ordinarie byggnadsarbetarna.

Kyrkan invigdes i november 1967 av biskop Bo Giertz.

Samma år hade Näset blivit ett distrikt i den nybildade Tynnereds församling, och den nybyggda kyrkan fick därmed status som distriktskyrka. Näset blev den 1 januari 1995 en egen församling omfattande stadsdelarna Kannebäck, Näset, Åkered och södra Önnered.

Två glasmosaikfönster, tillverkade 1976 av konstnären Joël Mila, skänktes till församlingen och monterades i fönstren närmast koret.

När kyrkan byggdes till 1984 med arbetsrum, förskola, barnlokaler, körrum m.m. upprättades ritningarna av arkitekt Anders Berglund, som var son till kyrkans arkitekt.

Altaret, altarringen, korset och dopfunten är gjorda i kalkad ek. Predikstolen, även den i kalkad ek, har ersatts av en ambo, en flyttbar läspulpet som också används som predikstol. Altaret, som från början stod vid korväggen, har senare flyttats fram, så att prästen vid nattvardsfirande kan stå vänd mot församlingen.

Dopfunten med silverskål och silverkanna är skänkta av söndagsskolebarn.

Golvet i kyrkorummet var ursprungligen täckt med en sisalmatta. 1985 lades nytt golv i kyrkorummet, samt nya mattor innanför altarringen och i mittgången.

I det fristående klocktornet finns två klockor. Den stora klockan, som väger 650 kg, göts 1875 till Eggegrunds fyr utanför Gävle. Den flyttades sedan till västkusten och Stora Pölsan utanför Rörö i Göteborgs norra skärgård och har ställts till kyrkans förfogande av Sjöfartsverket.
Stacks Image 262052