Stacks Image 262039

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Västra Frölunda kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Västra Frölunda kyrka

Den nuvarande kyrkan i Västra Frölunda invigdes 1866 av domprosten Peter Wieselgren, men redan 1860 gjordes en första skiss av arkitekten Adolf Wilhelm Edelsvärd, som kanske är mest känd för att ha ritat många stationshus i Sverige.
Bland dessa Göteborgs, Stockholms och Malmö centralstationer.

Senare gjordes ritningarna om av arkitekten Johan August Westerberg.

På begravningsplatsen i Frölunda låg ända fram till 1869 socknens gamla kyrka med anor från medeltiden, och som troligen var en av de fem kyrkor, som enligt västgötalagen fanns i Askims härad i slutet av 1200-talet. Under nordiska sjuårskriget brändes denna kyrka, men kunde återuppbyggas och stod färdig 1622 tack vare frikostiga gåvor från socknens invånare. På 1700-talet började man diskutera en till och ombyggnad av kyrkan, men man fann till slut att en nybyggnad var den enda riktiga lösningen.

Det enda, som minner om platsen för den gamla kyrkan, är en grav efter tullinspektören Olof Claesson som dog 1728. Graven låg i kyrkans kor och täckes av en stenhäll.

Men i Västra Frölunda kyrka finns en del som minner om den gamla sockenkyrkan.
Exempelvis altaruppsatsen som är skulpterad 1687 av Nils Lesberg.
I mitten ser vi en målning föreställande den heliga nattvarden, till vänster Petrus med nyckeln och till höger Paulus med svärdet. På överstycket visas Jesus död på Golgata med Johannes och Maria vid korsets fot. Och på båda sidor om denna mindre målning finns två träskulpturer, Moses med lagens tavlor och Johannes med en bok. Högst upp på altaruppsatsen ser vi Kristus med ett latinskt kors.

Läktarmålningarna som återfanns i en lada i Askim på 1930-talet fanns också tidigare i den gamla kyrkan.

På väggarna finns träskulpturer, bland annat från predikstolen i den gamla kyrkan och som är tillverkade 1696. En bild av Kristus med överskriften ”Ecce Homo” se människan, har tillhört predikstolen i den gamla kyrkan och senare på predikstolen från 1937 men sitter nu på väggen i koret.

Och figurerna som satt runt predikstolen från 1937 finns nu uppsatta på väggen i stora sakristian. De förställer Jesus och de åtta salighetsprisningarna.

Den gamla storklockan gjuten av Petter Böök i Göteborg 1694, och omgjuten i slutet av 1800-talet på Eriksberg, följde också med. Den har inskriptionen: ”Hörer du mitt rop och ljud, Lyft ditt hjärta upp till Gud, Gack till kyrkan, fall der ned, Hör Guds ord, läs, sucka, bed.”

Den gamla träkyrkans torn hade mot slutet varit så klent att man införde restriktioner för ringningarna. Man lät hänga glasbuteljer på var sin sida om klockorna. Ringde någon så kraftigt att klockan slog sönder flaskorna fick han böta.

Nära predikstolen hänger ett votivskepp föreställande en fullriggare. Skeppet är utan namn, har ingen verklig förebild och har hängt i kyrkan sedan 1972.

Det var här i Frölunda som man 1865 drog upp den så kallade Malmska valen, som ännu idag finns att beskåda på Göteborgs naturhistoriska museum. Valen har blivit något av en symbol för kyrkan, och korets rosettfönster föreställer Jonas och valen.
Stacks Image 262032