kyrkor i Göteborgs stift
guider producerade av Kyrkoguiden
lista / karta Göteborgs kommun

kyrkor
Göteborgs stift
lista

Högsby kyrka

Högsbo kyrka ritades av Malmöarkitekterna Bror Thornberg och Thorsten Roos, och är en av ett fåtal byggnader som Roos arbetade med.
Arkitekterna som fick uppdraget efter att ha vunnit en arkitekttävling, hade döpt sitt förslag till Vår Gud är oss en väldig borg, och arkitekturen påminner om en medeltida försvarsanlägging.

Tanken på en kyrka vid Axel Dahlströms torg uppkom redan när torget byggdes. Vid mitten av 1950-talet bildades därför en kyrkostiftelse med syfte att uppföra en annexkyrka inom Västra Frölunda församling, som området då tillhörde. Så småningom förstod man att Västra Frölunda församling skulle bli för stor och 1963 bilades Högsbo församling. Kyrkoplanerna fick nu en förändrad form - man fick istället planera för en ny församlingskyrka.

Det första spadtaget togs i mars 1964 av kyrkoherde Ewert Nordlund, och efter två och ett halvt års byggnadsarbete kunde kyrkan invigas den 11 september år 1966 av biskop Bo Giertz.

Konstruktionen är av betong med fasad av frilagd gnejs från Askim.

Kyrkrummet omsluts av en 70 meter lång mosaikfris skapad av konstnären Knut Irwe. De 18 motiven ur Jesus liv, från bebådelsen till himmelsfärden, tog 7 år att färdigställa. Mosaikfrisen är tillverkad av handgjorda mosaikbitar, ett natronkalkglas från Venedig som kallas smaltmosaik.
Konstnären skapade även krucifixet över altaret och de fem fönstren i den norra väggen. Knut Irwe mest kända offentliga verk var kanske annars dekoreringen av den gamla bergsbanan på Liseberg.

Ljusbäraren i smidesjärn är skapad av Bert Johansson.

Högsbo kyrka har i film och TV fått fungera som typexempel på en modern förortskyrka. Ett exempel på detta är filmen Miffo där Högsbo kyrka står i som storstadskontrast till Trollhättans mer landsortsbetonade kyrkobyggnad.