Stacks Image 262061

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Lundby gamla kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Lundby gamla kyrka

Lundby gamla kyrka är en av ett fåtal medeltida kyrkor i Göteborg, och troligen byggd i slutet av 1300-talet, på samma plats där det ännu längre tillbaka stått en träkyrka. Rester efter denna hittades vid en renovering på 1930-talet, och man återfann då även grundstenen efter ett äldre, murat altare som troligtvis härrör från träkyrkan. Också den nuvarande dopfunten i Lundby gamla kyrka är från 1200-talet.

Den nuvarande kyrkan byggdes i det som då var Östra Hisings härad, som med sina endast två kyrkor, förutom Lundby även kyrkan i Tuve, var det minsta häradet i Västergötland, och låg som en enklav på det i övrigt norska Hisingen.
Lundby hade varit norskt fram till år 1253 då Birger Jarl förhandlade till sig socknarna Lundby och Tuve från den norske kungen Håkon, och Sverige gränser kom därefter att sträcka sig ända till det eftertraktade västerhavet.

I slutet av 1630-talet blev Lundby kyrka huvudkyrka för Lundby och Tuve socknar. I samband med detta revs bland annat ett system med strävpelare. Kryssvalv togs också bort och ersattes med ett plant innertak av trä. Samtidigt byggdes sakristia och vapenhus, båda på sydfasaden.

Nuvarande altartavla, altare och predikstol tillkom också vid denna tid.

Lundby gamla kyrka hade ursprungligen, och ända in på 1800-talet inga fönster på den norra sidan. Under tidig medeltid trodde man att ondskans makter kom från norr, men avsaknaden av fönster i norr kan också lika mycket berott på att man ville undvika den kalla nordanvinden.

Lundby gamla kyrka har genomgått förändringar ett flertal gånger. Bland annat fick den 1634 en klocka som placerades i klockstapeln, där den hänger än idag. På klockan står: ”När folket hörer mig ringa, Skola dhe straxt thill kiörkan springa, Gudz rena ordh ther att höra,Och ther efter sitt lefwerne föra.” Kyrkklockan gjöts och skänktes till kyrkan av landskamrer Jöst Hansson på Lindholmen, och den nuvarande klockstapeln vid Lundby gamla kyrka uppfördes sannolikt i samband med detta.


I februari 1698 begravdes adelsmannen Baltzar Cronaker i en gravkammare som var placerad i den norra delen av koret i Lundby gamla kyrka. Det är sannolikt att graven tillkom vid detta tillfälle och att även det Cronakerska huvudbaneret på den södra korväggen tillverkades i samband med begravningen. Men det Cronakerska epitafiet som placerades på den norra korväggen i kyrkan tillverkades senare, kanske någon gång under andra hälften av 1700-talet.

I långhuset är den adliga ätten Hjertas huvudbanér upphängt på den södra väggen, medan huvudbanéret för ätten Stålhandske är placerat på den norra väggen.

Orgelläktaren byggdes på 1700-talet, men den första orgeln kom på plats först 1818. Den nuvarande orgeln tillverkades år 1968 av Lindegren Orgelbyggeri AB i Göteborg, men man lät behålla den ursprungliga orgelfasaden.
Läktarbröstningen från 1700-talet med Jesus och de tolv apostlarna hade dock plockats ned vid en renovering under andra halvan av 1800-talet, men åter kommit på plats i slutet av 1800-talet.

I den den nordöstra korväggen finns en spetsbågig nisch i väggen. Nischen är med all sannolikhet från tiden när kyrkan uppfördes och har förmodligen unde den katolska tiden fungerat som Maria-altare, eller möjligen som förvaringsplats för altarkärlen.

Den fyrsidiga predikstolen i snidat furuträ som är tillverkad under 1600-talet, konserverades på 1930-talet av göteborgsmålaren Sven Gustafsson, men har även renoverats både på 1960 och 1990-talet.

Altaruppsatsen är tillverkad i renässansstil under första hälften av 1600-talet. Huvuddekoren utgörs av en rundbågig tavla som återger korsfästelsescenen med Johannes och Maria nedanför korset. Överstycket är i form av en målning av nattvardsscenen. Framför överstycket står fyra skulpterade änglagestaler och ovanför nattvardsmålningen finns ett brutet triangelfält med inskriften IHS.

Under andra hälften av 1800-talet var Lundby gamla kyrka i mycket dåligt skick och därför gjordes en ganska omfattande renovering. Men eftersom folkmängden i Lundby ständigt ökade blev kyrkan efterhand alltför trång. För att den stora församlingen skulle få plats uppfördes en ny läktare på den norra sidan av långhuset. Det fanns emellertid inte utrymme för någon läktartrappa i kyrkorummet och därför gjordes ett av fönstren på den västra gaveln om till en dörr som utvändigt anslöt till en trappuppgång.

När Lundby nya kyrka togs i bruk i mitten av 1880-talet ansågs den gamla kyrkan tjänat ut och man fattade beslut om rivning. Protester ledde dock till att kyrkan fick stå kvar, om än oanvänd. Med tiden blev den tomma kyrkolokalen ett tillhåll för ungdomar, som bröt sig in.

Så småningom beslutade man sig för att ställa iordning kyrkan.

När Lundby gamla kyrka renoverades i mitten av 1930-talet påträffades i koret tre spetsbågiga fönster från tiden när kyrkan uppfördes. Dessa återställdes och försågs med antikglas.

Lundby gamla kyrka återinvigdes den 20 december 1934. Invigningen förrättade av kyrkoherde Karl Ahlberg och komminister Darell som tillsammans gjorde altartjänsten, medan biskop Block höll ett invigningstal samt predikade från den nyrenoverade predikstolen.

I samband med att Lundby gamla kyrkogård utvidgades 1936 byggdes den murade stigporten utanför kyrkan. Portalen tillverkades efter en förlaga från Varnhems klosterkyrka.

Det var planerat att Lundby gamla kyrka skulle restaureras år 1993, men natten till den 7 februari just det året totalförstördes Lundby nya kyrka i en brand, och för att inte församlingen skulle stå utan gudstjänstrum under tiden som den nya kyrkan återuppbyggdes sköts den planerade restaureringen av Lundby gamla kyrka på framtiden. Därför kom inte kyrkan att restaureras förrän 1997.
Stacks Image 262052