Stacks Image 261995

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Johannebergskyrkan

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Johannebergskyrkan

Under första halvan av 1930-talet hölls en arkitekttävling för att bestämma utformningen av den nya Johannebergskyrkan. Bland drygt 150 tävlanden valde en enig prisnämnd ut arkitekten Sigfrid Ericsons förslag.

Johannebergskyrkan var den första större kyrkobyggnad som uppfördes i Göteborg efter perioden 1908-1915, då Annedals-, Vasa- och Masthuggskyrkorna tillkom. Inte förrän in på 1950-talet kom kyrkobyggandet igång igen - och då gällde det mindre kyrkor i nya stadsdelar.
Arkitekten Sigfrid Ericson hade även bland annat ritat just Masthuggskyrkan.

Kyrkbygget började den 24 september 1938 med att biskop Carl Block välsignade bygget, samtidigt som ett kopparskrin inmurades under den sista grundstenen. Skrinet innehåller bland annat huvudritningar till kyrkan och samtliga dagstidningar för Göteborg från den dagen. I skrinet finns också alla i Sverige gällande mynt i guld, silver och koppar från tiden, foton av byggnadstomten och av en modell av kyrkan.
Kyrkoherde Thor Wedlin som även bland annat lade ned en bibel, medverkade sedan aktivt i utformningen av kyrkan, speciellt då interören. Arkitekten hade ursprungligen planerat ett ljust kyrkorum med vitslammade väggar, golv i kalksten, altarring och predikstol i vit marmor. Efter diskussion med kyrkoherden blev materialvalet mörkare. Kyrkorådsbänken skall också ha tillkommit på Wedlins initiativ.

Men när det gällde altaruppsatsen blev diskussionerna mellan Wedlin och Ericson långa och bitvis ganska upprörda. Altarprydnaden som utgörs av ett gjutet skulpturverk i brons, skapat av John Lundqvist, kom på plats så sent som 1952, enligt uppgift från församlingens kyrkoskrivare efter att Wedlin lämnat sin tjänst.

Korset över altaret samt ljuskronorna är utförda i glas vid Orrefors glasbruk efter ritningar av konstnären och formgivaren Vicke Lindstrand.

Vid invigningen Tacksägelsedagen den 13 oktober 1940 rymde kyrkan mer än 1 000 sittplatser och hade kostat närmare en miljon att bygga.

Korgolv, predikstol, altare och dopfunt är utförda i grågrön kolmårdsmarmor.

Väggen mellan sidokapellet och kyrkan är täckt av en bonad i applikationsteknik, komponerad av Karna Asker-Erikcson, och sydd vid slöjdföreningens skola i Göteborg.

På norra sidoväggen hänger en tavla, "Den förlorade sonens hemkomst”, skapad av professorns vid Konsthögskolan Oscar Björk.

Orgeln är byggd av A Magnussons Orgelbyggeri, och invigdes även den 1940. Den totalrenoverades och utökades i mitten av 1990-talet av Lindegrens Orgelbyggeri.

I det 61 meter höga tornet, en så kallad kampanil, hänger tre klockor, gjutna av M & E Olsson i Ystad. Den största klockan kallas Tacksägelseklockan, mellanklockan Trösteklockan och den minsta heter Ungdomsklockan.
Stacks Image 262021