kyrkor i Göteborgs stift
guider producerade av Kyrkoguiden
lista / karta Göteborgs kommun

kyrkor
Göteborgs stift
lista

Kärra kyrka

Invånarna i Kärratrakten hade lång väg till sockenkyrkan i Säve och man hade hållit gudstjänster i skolhuset sedan strax efter sekelskiftet 1900. I februari 1920 bildades Kärra kapellförening, men insamling av pengar och annan planering för kapellbygge hade då redan pågått ett tag.
Platsen för kapellet var bestämd och ritningar av arkitekten Teodor Wåhlin antogs. Ritningarna bär stor likhet med arkitektens tidigare arbeten i Nösund och Hamburgsund i Bohuslän.

Även byggmästaren August Johansson kom från Hamburgsund och hade 1914 byggt kapellet i sin hemort. Under år 1920-21 uppförs byggnaden och vid midsommar 1921 hölls de första gudstjänsterna i kapellet.
Det skulle dock dröja nästan sju år till innan kyrkan blev officiellt invigd. I början hölls dock inte gudstjänst varje vecka.
Invigningen av kapellet fördröjdes av att Kungliga Byggnadsstyrelsen fordrade en del förändringar av kapellets inre. Altaruppsatsens utformning, med en kopia av Thorvaldsens Kristus flankerad av två pelare, föll inte Byggnadsstyrelsen i smaken. Och kapellföreningen anlitade stadsarkitekten i Göteborg Karl Samuelsson, för att utforma förändringarna.

Den 3 april 1928 hölls den officiella invigning av biskop Edvard Rodhe, och redan knappt två år senare kom kapellet att tillhöra Säve församling

Ända fram till 2001 hade kyrkan benämningen kapell. Då det kan misstolkas och tas för enbart begravningskapell beslutade kyrkorådet att ändra namnet till Kärra kyrka, eftersom man ansåg att den som invigd kyrka bör ha denna status.

1939 fick kapellet sin första orgel. 2006 byggdes en ny orgel av Ålems orgelverkstad i romantisk stil inspirerad av 1800-talets små engelska och franska orglar.

Kyrkklockan togs i bruk 1926. Den väger 300 kilo och göts av M&O Ohlsson i Ystad.