kyrkor i Göteborgs stift
guider producerade av Kyrkoguiden
lista / karta Göteborgs kommun

kyrkor
Göteborgs stift
lista

Länsmangårdens kyrka

När Länsmansgårdens kyrka invigdes i oktober 1972 av biskop Bertil Gärtner var det under namnet Den barmhärtige Samaritens kyrka. Den nya kyrkan ersatte den "vandringskyrka" som sedan 1966 funnits för Länsmansgården och Norra Biskopsgården, men som sedan flyttades till Bjurslätt. Meningen var att Länsmansgårdens kyrka och Hammarkullens kyrka skulle bli de första i en serietillverkning och kyrkorna var därför praktiskt taget identiska vid uppförandet.

Den nya kyrkobyggnaden arbetades fram av Göteborgs Småkyrkostiftelse i samarbete med arkitekt firman HPS planering AB och arkitekten Torsten Hansson, och byggdes av prefabricerade byggnadsdelar tillverkade av Oresjös Sektionshus AB.

Kyrkans inredning liksom möbleringsplan för församlingssalar och expeditioner ritades av arkitekten Dick Larsson.

Sedan 1980-talet har det ursprungliga orange tyget i bänkarnas och altarringens klädsel bytts till blått. Och den tidigare kormattan av röllakan i ylle, okänd tillverkning på 1960-talet har tagits bort.

Även två bänkrader har vid okänt tillfälle tagits bort.


De båda klockorna i klockstapel är tillverkade vid Bergholz Klockgjuteri i Sigtuna. Den stora klockan väger 400 kilo och den mindre klockan väger 250 kilo.