Stacks Image 262041

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Sankt Pauli kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Sankt Pauli kyrka

Sankt Pauli kyrka ritades av Göteborgs-arkitekten Adrian Peterson, som ritat en mängd kyrkor, främst i västsverige.

Bygget bekostades av Renströmska fonden med 125 000 kronor, och platsen där kyrkan står kallas Höga Lyckan och skänktes till Göteborgs domkapitel av kommendörkaptenen Jakob Emil Ekman.
Det ursprunglig arbetsnamnet för kyrkan var Redbergskyrkan, men ett år innan invigningen 1892 beslöt Göteborgs stadsfullmäktige att namnet skulle vara Sankt Pauli kyrka.

Efter att under första året tillhört Göteborgs domkyrkoförsamling och sedan Göteborgs Gamlestads församling, är Sankt Pauli kyrka sedan 1969 församlingskyrka i Göteborgs Sankt Pauli församling.

Kyrkan har genomgått flera större renoveringar, dels på 1910-talet och 1940-talet, men även i slutet av 1960-talet samt 2009. Ursprungligen hade kyrkan plats för 1 200 besökare har man under den olikarenoveringen minskat dessa till 600.

Kristusbilden i koret är en kopia av den Dansk-Isländske skulptören Bertel Thorvaldsens Kristusbild som i original finns i Vor Frue Kirke i Köpenhamn. Kristusbilden som är skulpterad i marmor placerades i Sankt Pauli kyrka 1969 efter att tidigare ha stått i Kjellbergska Flickskolan.
De sex kormålningarna tillkom 1917 och är utförda av Alberth Eldh. Samtidigt tillkom målningarna i dopabsiden.

Träkrucifixet på stora altaret är handskuret 1970 av den schweiziske träbildshuggaren Josef Schibig, och ett rosenprytt träkors i ek som är snidat av konstnären Erling Valldeby hänger sedan 1941 i triumfbågen.

Predikstolen från 1882 har tidigare haft ljudtak. Sin nuvarande placering fick den 1940 då den sänktes ett steg och placerades närmare väggen.

Dopfunten tillkom 1918 och är tillverkad av kalksten från Ignaberga Kalkstensbruk. Figurerna är modellerade av Ninnan Santesson.

Utsmyckningar i kyrkan har även gjorts av bland annat konstnärerna Pelle Fäldt, Eva Spångberg, Erling Valldeby och Christina Westman.

I det 46 meter höga tornet hänger två klockor som båda är gjutna på Göteborgs Mekaniska verkstad, samt en slagklocka som är gjuten av Bergholtz Klockgjuteri i Stockholm. Stora och lilla klockan är försedda med inskriptioner som är författade av häradshövdingen Ludvig Essén.

Den fontän som står nedanför kyrkan har en skulptur som heter Elementens kamp, skapad av Anders Jönsson. Fontänen var ursprungligen från 1930 placerad på Olskrokstorgets norra sida, men flyttades i samband med att stadsdelen Olskroken omdanades under 1960-talet. På sommaren 1971 återinvigdes fontänen på sin nuvarande plats.
Stacks Image 262064