Stacks Image 262057

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Tranemo kommun
Mossebo kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Mossebo kyrka

Mossebo kyrka som byggdes 1773 ersatte en tidigare 1500-tals kyrka på samma plats. Majoriteten av sockenborna liksom kyrkoherden, teologie doktorn Mårten Kjerrulf hade egentligen beslutat sig för att renovera den gamla träkyrkan, men på den närliggande gården Mossebo Stom bodde bonden och klockaren Josef Hansson, som också var riksdagsman och bondeståndets talman, och han lyckade driva igenom sin vilja, att låta bygga en ny kyrka. Han lät kalla på byggmästaren Anders Hammelberg från Åsenhöga för att leda byggnationen av kyrkan.

Kyrkan är fylld med vägg och-takmålningar skapade 1774 av den Tranemofödde, men i Göteborg verksamme målarmästaren Johan Christoffer Weisstern, som också kallades till kyrkan av Hansson. Weissterns målningar skildrar i koret påskens händelser: korsfästelsen symboliskt i taket, nedtagandet av Jesu döda kropp över ingången till sakristian och uppståndelsen på motsatt vägg.

Till samma motiv ansluter den litet naiva altartavlan, utförd av Petter Olofsson i Afgnabo som även målade en altartavla till Tranemo gamla kyrka.

Riksdagsmannen Hansson reserverade en långvägg för sitt eget porträtt, målat av Ulrica Pasch. På den andra långhusväggen finns en inskrift som framhåller hans insats. Josef Hansson ordnade även med porträtten av kungaparet Gustav III och Sofia Magdalena i koret.

Kyrkans äldsta inventarier är den medeltida gamla lillklockan, gjuten på plats av en kringvandrande klockgjutare. Även den lilla sanctus- eller primklockan, som kan beskådas i kopia i vitrinskåpet i vapenhuset är gammal. Under den katolska tiden användes klockan för att markera det högtidligaste ögonblicket under mässan, då prästen lyfte oblaten som då verkligen förvandlades till Kristi lekamen.

Häradsmålaren, träsnidaren och universalgeniet Sven Nilsson Morin har utfört altarbordet i gustaviansk stil från 1804 samt friskulpturerna föreställande Mose, Aron, Petrus och Olaus.

Ljuskronan tillverkades 1855 av hyttmästaren Svante Schmidt vid Limmareds glasbruk.

Från den gamla kyrkan kommer dels predikstolen från 1748, utförd av Borås-bildhuggaren Nils Gustafsson Kihlman, och dels basunängeln utförd av Sven Nilsson Morin. Predikstolen försåg senare med ny utsmyckning av Sven Nilsson Morin och målning av Weisstern, men som dessvärre blev övermålad i svart på 1800-talet.
Stacks Image 262048