Stacks Image 262059

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Sotenäs kommun
Kungshamns kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Kungshamns kyrka

Man kan säga att kyrkan har sitt urspring i en kyrkogård som anlades under 1600-talet för sjölik.
I slutet av 1770-talet uppfördes här ett träkapell, och efter 100 år ersattes detta kapell med en kyrka i sten, ritad av Göteborgsarkitekten Adrian Peterson.

Denna kyrka brann dock 1901, men byggdes upp igen efter samma ritningar och är därför en nästan identisk kopia av den tidigare kyrkan, med ett undantag. Man lät nu också bygga till en sakristia.

Kyrkan restaurerades invändigt 1934 samt 30 år senare, 1965 under ledning av arkitekten Carl Anders Hernek, då ny bänkinredning tillkom.

Det östligaste korfönstret murades igen vid den första renoveringen, i samband med att man installerade en ny altarprydnad, ett träkrucifix som är ritat av arkitekten Sten Branzell och tillverkat av Axel Andersson.
Han har också kompletterat predikstolen, som är samtida med kyrkan, med evangelistsymboler.

Ovanför dörren till sakristian sitter den mindre altaruppsats som stod på altaret mellan 1903 och 1934.

Strax norr om altaret finns ett fönster med en välsignande Kristus, från 1904, av Julius Begäng, Göteborg. Fönstret satt ursprungligen rakt ovanför altaret, men flyttades till sitt nuvarande läge 1936.

Söder om altaret fins ett fönster med ett Guds Lamm, omgivet av evangelistsymboler, från 1936, av Ernst Söderberg.
Längst i norr och söder finns två fönster från 1950, med stillande av stormen i norr och fiskafänget i söder. Också dessa två av Ernst Söderberg.

Den åttakantiga dopfunten av trä är samtida med kyrkan. Funten ställdes undan 1934 men togs åter i bruk 1993. Längst bak i kyrkan står en dopfunt huggen i granit som användes i mellantiden.

Den nuvarande orgeln är byggd 1974 av A Magnussons Orgelbyggeri AB, men orgelhuset är ritat av kyrkans arkitekt Adrian Petersson.

1990 byggdes ett glasat kyrktorg mellan kyrkan och intilliggande församlingshem och båda fick då en gemensam ingång.

I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre gjuten av Jonas Wetterholtz 1788 i Lübeck, den större 1913 av M & O Ohlsson, Ystad.
Stacks Image 262050