Stacks Image 262065

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Brunnsbokyrkan

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Brunnsbokyrkan

Brunnsbokyrkan som stod färdig 1972 ritades av kyrkoarkitekten Rolf Bergh, som står bakom en lång rad kyrkor över hela landet. Planeringen för kyrkobygget hade startat redan 1955 och eftersom det tog tid att planera en ny kyrka och samla in medel för att få råd med bygget behövde man ett provisorium. Idén kom då om att låta uppföra en prefabricerad så kallad ”vandringskyrka” i trä. Denna tillfälliga kyrka som kom på plats 1965 var den första ”Vandringskyrkan” i landet, och var i bruk till 1971. Numera finns den i Älvsborgs församling och går under namnet Furåsens kyrka.

1961 hade arkitekt Sven Brolid i Göteborg ritat ett förslag till kyrka, som dock förkastades av kyrkorådet efter sex års funderande. Mot slutet av 1960-talet började man istället snegla på en kyrka ritad av arkitekt Rolf Bergh för Sigtunastiftelsen. Han fick sedan också uppdraget att rita Brunnsbokyrkan.

Första tanken var att uppföra en kvadratisk kyrka, men den fick istället formen av en stjärna, för att påminna om Betlehems stjärna. Det är inte bara den enda kyrkan ritad av Rolf Berg som är stjärnformad, det är också den enda i landet. Det pyramidformade taket skapar för övrigt en synvilla, och kyrkan ser utifrån mycket mindre ut än vad den i själva verket är.
Kyrkans utformning ska påminna om ett tält och kopplingen är till tabernaklet som Israels folk använde under ökenvandringen.

Huskroppen är prefabriscerad i Töreboda hos AB Fribärande Träkonstruktioner, och biskop Bertil Gärtner invigde kyrkan på Mikaelidagen, 1 oktober 1972.

Fönstren är gjorda av det kända glaskonstnärsparet Randi Fischer och Ralph Bergholtz. Den senare hade stor betydelse för glasmåleriets utveckling under 1900-talet i Sverige. Likt ett bildband visar fönstren i Brunnsbokyrkan några av Bibelns berättelser, med början i gamla testamentet fram till bibelns sista böcker.

Ralph Bergholtz har även skapat dopfunten, lampan ovanför dopfunten och lampetterna.
Dopet har en plats i kyrkans centrum, inte bara symboliskt. Arkitekten knyter här an till de tidigkristna kyrkorna i landet, som hade just dopfunten centralt placerad i kyrkorummet.  
Över dopfunten hänger en symbolisk duva.

Arkitekten Rolf Berg ritade också lamporna i taket, som ska symbolisera stjärnorna och Guds löfte till Abraham. I Första Mosebok berättas hur Herren lät Abraham betrakta stjärnorna, för att visa honom hur talrik hans avkomma skulle bli: "Och Herren förde honom ut och sade: "Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan! Så talrika skall dina ättlingar bli."

Kyrkan har förändrats. Bland annat har kyrkorummets orientering i början av 2010-talet vridits ett kvarts varv, från väster till söder.

Den gamla orgeln från 1972 var tillverkad av Orgelbyggarfirman Jacobi, Stockholm, och hade ett mekaniskt orgelverk. En ny digital orgel med 21 stämmor av märket Allen, invigdes 1988.

Kyrkan är kulturmärkt som ett exempel på 70-talsarkitektur.
Stacks Image 262056