Stacks Image 262072

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Hylte kommun
Torups kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Torups kyrka

I Torup har det funnits två kyrkor innan den nuvarande invigdes av biskop Björk sommaren 1872. Den första var en medeltida kyrka som ödelades i 1300-talets början. Denna ersattes på samma plats av den så kallade Gamla kyrkan - alltså föregångaren till dagens kyrka.

Efter ett åsknedslag 1869 lät man riva gamla kyrka, som då också i övrigt var i dåligt skick. Trävirket från gamla kyrkan såldes till Patron Pettersson i Rydö, som han sedan använde det vid uppförandet av villan Högadal. Även Rydöbruks föregående kapell, som förstördes i en brand i mitten av 1950-talet, var delvis uppfört av virke från gamla kyrkan. Stenar med kalkbruk ligger också i delar av kyrkogårdsmuren.

Platsen för gamla kyrkan är markerad med ett stort träkors samt en minnessten i granit.

Den nuvarande kyrkan uppfördes i början av 1870-talet efter ritningar av arkitekt Bror Malmberg, som bland annat ritat Stora Teatern i Göteborg. Kyrkan som är en av de största landsortskyrkorna i Halland, invigdes den 20 juni 1872 av biskop Gustaf Daniel Björk.

Kyrkan ligger med koret åt nordost, i en rak linje mot huvudfasaden på prästgården. Vanligen ligger annars kyrkorna belägna med koret i öster och vapenhuset i väster. Anledningen till den ovanliga placeringen sägs ha varit att man ville lägga kyrkogården på den plana åkern. Eftersom man samtidigt skulle bygga prästgård och skolhus lade man därför kyrkan i en rak axel mot prästgården.

De två kyrkklockorna från 1744 är tillverkade av Andreas Wetterholz i Malmö.

Kyrkorummet hade ursprungligen en rikare dekoration på väggar och tak som övertäcktes för första gången 1926 med en säregen kassettindelning som senare förgyllts. Den nyklassicistiska inredningen är emellertid bibehållen med bänkinredning, predikstol, läktare och fönster från då kyrkan byggdes.

Korfönstren har glasmålningar tillverkade 1911 av Stockholms Glasmåleri.

Predikstolen innerhållet dock äldre delar. Det nuvarande altarskåpet, ett arbete av skulptör Lars Lindekrantz, inköptes 1959.

Läktarbarriären kommer från den tidigare kyrkan på platsen. Orgelfasaden är från 1906 medan dopfunten, utförd av skulptören Eric Nilsson i Harplinge och altaruppsatsen tillkom på 1950-talet.
I kyrkan finns även en äldre orgelfasad från 1779, byggd av orgelbyggare Olov Schwan i Stockholm, och var i bruk i den nya kyrkan fram till 1906, då man lät Eskil Lundén i Göteborg tillverka en ny orgel. Den nuvarande orgeln är tillverkad 1967 av Tostareds Kyrkorgelfabrik.

I kyrkan finns en epitafiemålning från 1668 med motiv på prosten Sven Ausenius med familj.
Han var bondson från Ås i Jönköpings län, som innan han började läsa till präst 29 år gammal reste runt i Europa och lärde sig flera språk, bland annat grekiska. Innan han prästvigdes besökte han också Rom och den abdikerade drottning Kristina, och avböjde då att konvertera till katolicismen, trots att hon lockade honom med en kardinalstitel. Han levde i övrigt ett liv som skulle räcka till en spännande äventyrsroman. Epitafiet är förmodligen målat av Sven Ausenius själv.
Prosten och prostinnan Ausenius grav sägs ha legat vid altaret i den gamla kyrkan. Denna gravsten är idag placerad utomhus på nuvarande kyrkväggen, vid torningången.

Ett senmedeltida triumfkrucifix från den gamla kyrkan förvaras nu på Halmstads museum.
Stacks Image 262093