Stacks Image 262063

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Vessige kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Vessige kyrka

Det fanns en föregångare till den nuvarande kyrkan som var byggd i murad gråsten och sannolikt från äldre medeltid, helgad åt påven Sankt Clemens. Den hade ett rektangulärt långhus och ett sannolikt absidförsett kor. I söder fanns ett vapenhus som revs i slutet av 1700-talet. Kyrkan var tornlös och klockorna hängde i en fristående klockstapel av trä.

Denna äldre föregångare revs i samband med att den nuvarande stenkyrkan uppfördes under andra halvan av 1850-talet, delvis efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander, som bland annat då var intendent vid Stockholms slott. Kyrkan uppfördes i tidstypisk nyklassicistisk stil.

Byggmästare var Anders Johansson från Mjöbäck som fick 2.666 riksdaler och 32 shilling banko i arvode. Den nya kyrkans väggar byggdes strax utanför de gamla, och under kyrkan finns gravar från 1700-talet.

Kyrkan som har på senare år fått ny skepnad och återinvigdes 2013. Halva kyrkan har förvandlats till församlingslokaler och kontor, och kyrkorummet är alltså halverat jämfört med tidigare.

Altaruppsatsen är liksom predikstolen i nyklassisistisk stil från 1859 och tillverkad av den flitigt anlitade träsnidaren Johannes Andersson i Mjöbäck.

Lammet som ligger på altaret skänktes av Johanna Kjerrulf år 1771.

På ena lägger hänger en träskulptur skapad av Eva Spångberg.

I kyrkan finns två dopfuntar. Trädopfunten som kom på plats i och med att den nya kyrkan byggdes 1859, skänktes av fru Teodora Nygren från Sjönevad.

En kalkstensdopfunt som är från 1300-talet var under en tid placera på annat håll. Cuppan, skålen stod ett tag vid en familjegrav som blomkruka, medan underredet tjänade som trädgårdsbord.
Dopfunten har sin placering vid den igenmurade nordportalen.

Triumfkrucifixet som hänger i andaktsrummet kommer från 1400-talet. När den gamla kyrkan revs 1850 tog man hand om krucifixet och förvarade den i tornkammaren. Vid en inventering 1918 beskrivs att krucifixet saknar båd hädarna och att ena foten till en del är skadad.
I slutet av 1930-talet renoverades krucifixet och sattes på ett nytt träkors. de stympade armarna fick då händer ditmålade direkt på korsets tvärarmar.
När kyrkan firade 100-års jubileum 1959 fick korset sin mosaikbakgrund, skapat av Leonard Gyllenborg, och i samband med detta kompletterade man de saknade delarna på krucifixet, skapade av konstnär Eric Nilsson i Harplinge.

Golvuret framme i koret inköptes år 1841 och följde med in i den nya kyrkan.

Kyrkkistan byggdes år 1706. Kistan stod ett tag i prästgården och såldes en gång på auktion. Den ropades in av lantbrukaren Einar Johansson från Alfshög. Einar lät restaurera den och erbjöd sedan kyrkan att få återköpa kistan.

Kyrkans första orgel var byggd 1807 av Lars Strömblad. Den flyttades 1859 från den gamla till den nya kyrkan. Ett helt nytt instrument med ny fasad installerades 1882, byggt av Setterquist & Son Orgelbyggeri i Örebro. Verket byttes dock 1976 ut mot det nuvarande tillverkat av Tostareds Kyrkorgelfabrik, men man har bevarat fasaden från 1882.
Stacks Image 262084