Stacks Image 261973

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Falkenbergs kommun
Årstads kyrka

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Årstads kyrka

Det var den dåvarande prosten Carlsson som mot slutet av 1800-talet föreslog att man skulle bygga en ny kyrka i Årstad, eftersom den gamla 1100-talskyrkan ansåg var för mörk och för liten.
Och man tänkte slå på stort. 1700-sittplatser skulle den nya kyrkan ha. Var det tänkt. Men det visade sig bli för dyrt, så kyrkan fick istället sin nuvarande lite med måttfulla storlek. Den 17 december 1890 kunde man inviga kyrkan som hade ritats av arkitekten vid Överintendentsämbetet Claes Grundström.

Från början gick färgsättningen i blått och lila medan träinredningen var målad i brunt, men redan 1912 målades kyrkans inre om i vitt och guld.

Ursprungligen hade kyrkan också tre stora målade fönster i koret, men dessa togs bort 1959 samtidigt med den södra läktaren. Man målade då kyrkan den nuvarande ljusa färgsättningen.

Som ersättning för fönstren lät man sätta in en av landets största altartavlor som ursprungligen satt i den gamla kyrkan. Den över 42 m² stora tavlan med motiven ”Den 12-årige Jesus i templet” är skapad 1786 av den Småländske kyrkomålaren Pehr Hörberg, och hade täckt hela kortsidan på den gamla kyrkan. Pehr Hörberg dekorerade bara ett par kyrkor i Halland, men hans verk finns i många andra kyrkor. Inte bara i födelselandskapet Småland utan även i Värmland, Dalarna, Närke, Sörmland och framför allt i Östergötland där han bosatte sig mot slutet av sitt liv.
Pehr Hörberg blev också medlem av Konstakademin i Stockholm. Han står i matrikeln upptagen som nummer 100 och hade den förmodligen ganska ovanliga titeln ”Jordbrukare av Bondeståndet, Kunglig Hovmålare”.

Krönskulpturen till altartavlan är tillverkad av skulptören Erik Nilsson i Harplinge, som även tillverkat en så kallad Series Pastorum, alltså en tavla med en lista över de präster som verkat i kyrkan.

Från den äldre kyrkan finns bland annat en nattvardskalk från 1500-talet bevarad. Den gamla kyrkans predikstol var tillverkad 1594 och finns du deponerad på länsmuseet i Halmstad.
En vindflöjel från 1776 är också sparad. Ett av få medeltida sigill från Halland kommer från Årstad. Den avvändes i början av 1400-talet av sockenprästen Nils Andersen.

Nära koret står en mekanisk orgel byggd 1986 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund.

Den första huvudorgeln var byggd 1802 av Lars Strömblad, som var född i Ödeshög i Östergötland, och som blev organist där efter att bland annat varit militärmusiker. På 1780-talet flyttade han till Falköping dit han också flyttade sin orgelverkstad. Från år 1800 var han verksam här i Halland, och det är alltså under denna tid som den första orgeln byggds.
Strömblads orgel ersattes 1889 av ett instrument tillverkat av Salomon Molander. Och det är i grunden denna orgel som finns här i dag, även om den byggdes om 1936 av Bo Wedrup och restaurerades 1999 av Åkerman & Lund Orgelbyggeri.
Stacks Image 261992