Stacks Image 262031

Berättelser om kyrkor i Göteborgs stift
lista / karta Göteborgs kommun
Annedalskyrkan

Berättelser om kyrkor
i Göteborgs stift

lista
Annedalskyrkan

Annedalskyrkan är ritad av arkitekt Theodor Wåhlin och uppfördes åren 1908-10, i en blandning av gotik och romansk stil. Redan år 1900 tillsatte kyrkofullmäktige en beredning som 1901 föreslog en gemensam plan för nya kyrkobyggnader i staden.

När församlingskyrkan i Annedal skulle byggas i början av 1900-talet fanns det två platser att välja på. Eftersom Änggården snart skulle bebyggas menade de ansvariga att kyrkan "skulle få en central plats i församlingen." Göteborgs stadsfullmäktige bestämde därför att kyrkan skulle uppföras på den så kallade Carlsro-tomten, där - citat "belägenheten var fördelaktig, på en icke alltför hög, med ekar bevuxen bergsplatå invid den av spårvagn trafikerade vägen till Allmänna och Sahlgrenska sjukhuset".
Flera arkitekter inbjöds att göra förslag till den nya kyrkan, med instruktioner att kyrkan bland annat skulle rymma 1.400 fasta sittplatser; avståndet från bänkrygg till bänkrygg skulle vara 85 cm och varje plats beräknad till en bredd av 55 cm. Men det stod också att ”då ingen traditionell byggnadsstil rätteligen kan sägas vara mera kyrklig än öfvriga stilarter, kan hvilken stil som helst väljas.” Man hade vidare bestämt att kyrkan inte fick kosta mer än 250 000 kronor. Malmöarkitekten Wåhlins förslag var drygt 60 000 kronor dyrare, men man enades senare ändå om detta eftersom förslaget var "utförbart och välstuderat" samt "synnerligen tilltalande i snart sagt alla avseenden”.

Den nya kyrkan började att uppföras år 1908 och samma år bildades Annedals församling genom ett beslut av Kungl. Maj. I samband med kyrkans grundläggning murades det in en litet skrin i grunden. I skrinet finns ett grundläggningsplakat där det bland annat står att kyrkans byggmästare var Gustaf Pettersson.
Han fick dock tidigt ekonomiska problem och klarade inte entreprenadkontraktet, som då övertogs av byggmästare Nathan Persson. Och kyrkan kunde invigas den 25 september 1910 av biskop Edvard Herman Rodhe.

Kyrkan har sedan fått renoveras ett flertal gånger, för ganska snart efter att kyrkans uppföret uppstod det problem med fukt, och i slutet av 1960-talet var tornet i mycket dåligt skick. I tornet hänger två kyrkklockor. Storklockan som väger nästan ett ton är liksom lillklockan gjuten år 1910 på Götaverken.

På altaret finns två sjuarmade ljusstakar, uppburna av fyra liggande lejon. Vid renovering 1939 fick kyrkan en målad altartriptyk samt försågs med mittgång.

Bildhuggaren Frans Hausl från Malmö tillverkade altaret, dopfunten och predikstolen i täljsten, som har inskriptionen "Saliga äro de som höra Guds ord och gömma det". Altaret fick också reliefer av de fyra evangelisternas symboler, av Alfa och Omega samt av Kristus monogram.

På kyrkans sydvästra vägg, vid dopaltaret, som tidigare var huvudaltare sitter en avla som målades 1952 av Göteborgskonstnären Saga Walli. Motivet är Kristus som stående välsignar betraktaren.

Altartavlan på högaltaret är en triptyk målad av konstnären Gunnar Erik Ström och tillkom 1938.

Den enskilt största utgiften i den då nya kyrkan blev orgeln, som kostade 19 000 kronor. Den nuvarande orgeln är dock byggd 1958 av Olof Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg. Den har två spelbord - det ena är placerat på orgelläktaren och det andra på körläktaren - samt ett mindre flyttbart spelbord för ryggpositivet. Spelbordet på körläktaren har ursprungligen tillhört den gamla orgeln från 1948 i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm, men köptes in till Annedalskyrkan år 1978.
Stacks Image 262053